Ağır Ceza Mahkemesi ceza yargılaması sırasında en ağır suçlarla ilgili görev yapan mahkemedir. Bir suçun Ağır Ceza Mahkemesi’nin görev alanına girip girmediğine bakılacağı zaman 5235 sayılı Kanun’un 12. maddesi kapsamında suçun vasfına ve verilecek ceza miktarına göre hareket edilir. 18 yaşından küçük sanıklar için Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi görev alır.
Ağır Ceza Mahkemesinin Görevleri Nelerdir?
Ağır Ceza Mahkemeleri kovuşturma aşamasında ve soruşturma aşamasında bir takım görevlere sahiptir. Kişi özgürlüğünü kısıtlayıcı nitelikte hapis cezaları Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından verilmektedir. Ağır Ceza Mahkemesi kanalı ile oy birliği ile soruşturmanın gizli yapılmasına karar verilebilir. Sanık ya da şüpheli teknik araçlarla izleneceği zaman bu mahkemede oy birliği ile karar alınır.
Hak ve alacaklara el konulması, taşınmazlara el konulması kararı da Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınır ve bu kararın alınabilmesi için de oy birliği sağlanmalıdır. Cumhuriyet savcılıkları arasındaki yetki uyuşmazlıklarını Ağır Ceza Mahkemeleri çözer. İletişim dinleneceği zaman ya da kayda alınması gerekli olduğunda Ağır Ceza Mahkemesi’nin oy birliği ile karar alması gerekir.
Ağır Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?
Ağır Ceza Mahkemesi kurulurken bir başkan ve yeteri kadar üye gerekir. Bir başkan ve iki üye ile toplanıp karar verebilen bu mahkemede tüm kararlar müzakere yolu kullanılarak alınır. Duruşma sırasında da mahkeme heyetinin ve savcının katılma zorunluluğu vardır.
Mahkeme heyeti bir başkan ve iki üyeden oluşurken savcılık makamı iddia makamı sıfatı ile kamunun temsilcisi olarak mahkemede görev alır. Bu mahkemede verilen tüm kararlarda müzakere usulü kullanıldığından karara katılan hakimler görüş bildirir. Müzakereyi ise mahkeme başkanı yönetir ve oyları topladıktan sonra kararı açıklar. Ağır Ceza Mahkemelerinin baktığı davalar aşağıdaki gibidir:
- Gasp(Yağma) Suçu,
- Kasti Olarak Adam Öldürme Suçu,
- Taksirle Ölüme Sebebiyet Verme Suçu,
- Neticesi Bakımından Ağırlaşmış Yaralama Suçları,
- İrtikap Suçu,
- Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu,
- Rüşvet Suçu,
- Zimmet Suçu,
- Nitelikli Olarak Dolandırıcılık Yapma Suçu,
- Hile ile İflas Suçu
- Milli Savunmaya Karşı İşlenen Suçlar,
- Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar
- Anayasal Düzenin İşleyişine Karşı İşlenen Suçlar,
- Devlet Sırlarına Karşı İşlenen Suçlar ve Casusluk,
- Devletin Egemenlik Alametlerine Karşı İşlenen Suçlar,
- Devletin Organlarının Saygınlığına Karşı İşlenen Suçlar,
- Terörle Mücadele Kanunu Kapsamındaki Propaganda Yapma Suçu,
- Terörle Mücadele Kanunu Kapsamındaki Örgüt Üyeliği Suçu.
Bir suç için öngörülen ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis , müebbet hapis ya da 10 yıldan fazla süreli hapis cezası gerektirdiğinde Ağır Ceza Mahkemeleri bu davalara bakar. Üst sınırı 10 yıldan fazla olan tüm suçlarda Ağır Ceza Mahkemeleri görev almaktadır. Ceza Üst Sınırı 10 yıl ve daha fazla olan suçlar için verilebilecek bazı örnekler aşağıdaki gibidir:
- Uyuşturucu madde imali veya ticareti suçu,
- Parada sahtecilik suçu.
Ağır Ceza Mahkemelerinin yargılama yetkisi diğer mahkemelere kıyasla daha geniş olabilmektedir. Ceza mahkemeleri her il merkezinde ve belirlenen ilçe merkezlerinde kurulur. Bu mahkemeler kurulacağı zaman ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun olumlu görüş bildirmesinin ardından Adalet Bakanlığı izni ile hareket edilir.
Ağır Ceza Mahkemelerinde açılan davalarda kamuyu temsilen savcılık makamı da iddia makamı sıfatı ile görev alır. Ceza davalarının bir özelliği de kamu davası niteliği taşımalarıdır. Ağır Ceza Mahkemelerinin kovuşturma ve soruşturma aşamasında çeşitli görevleri bulunmaktadır.
Ağır Ceza Mahkemelerinde şikayete tabi suçlarda şikayetin ardından şikayete tabi olmayan suçlarda ise hukuka aykırı fiil haber alınır alınmaz savcılığın soruşturma başlatmasının ardından yeterli suç şüphesi varsa kamu davası açması ile yargılama yapılır. Son olarak, ağır ceza mahkemesinde görülen ceza dosyalarının başarılı bir ceza avukatı marifetiyle takip edilmesinin en sağlıklı yaklaşım olacağını belirtelim.