Cinsel Taciz Suçu ve Cezası (Şikayet ve İspat) TCK m. 105

Cinsel taciz suçu, Türk Ceza Kanunu kapsamında ve 105. Madde uyarınca cezalandırılan bir suç tipidir. Cinsel taciz suçunda bir kimse başka bir kişiye karşı bedensel temasta bulunmadan cinsel arzularını tatmin etme amacı ile davranışta bulunur.

Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar arasında yer alan bu suçta bedensel temas olmaz. Suç işlenirken bedensel temasın ani ve geçici şekilde oluşması halinde suçun niteliğinde değişiklik olur ve cinsel saldırı suçu devreye girer.

Cinsel Taciz Suçu Nedir, Nasıl İşlenir?

Cinsel taciz suçu işlenirken fail mağdurun bedenine herhangi bir şekilde dokunmamış olmalıdır. Bu suç davranışlarla ortaya çıkarken bedensel temasın oluşması suçu cinsel saldırıya dönüştürmektedir.

Bu sebeple fail örneğin bir kimseye karşı seni öpmek istiyorum derse cinsel taciz suçunu işlemiş olurken o kişiyi öpmeye yeltenmesi cinsel saldırı suçuna dönüşecektir. Failin mağdurun bedenine herhangi bir fiziksel temas gerçekleştirmesi cinsel saldırı olarak değerlendirilir.

Cinsel taciz suçu ani olarak gelişebilir veya sürekli şekilde de işlenebilir. Failin cinsel amaç gütmesi suçun oluşmasında etkilidir. Somut bir eylem olması ve belli kişi ya da kişileri hedef alması da bu suçun özellikleri arasındadır.

Cinsel Taciz Teşkil Eden Hareket ve Davranışlar Nelerdir?

Cinsel taciz suçunda fail, mağdurun işitip duyabileceği sözleri sarf edebilir. Telefon ederek mağduru cinsel içerikli sözlerle rahatsız edebilir. İletişim araçları kullanmak sureti ile fail, mağdura karşı cinsel amaçlı ifadeler kullanabilir.

Sesli, yazılı  ve görsel içerikli medya unsurları ile de bu suç işlenebilir. Fail, cinsel amaçlı el işareti yaparak, cinsel ilişki teklif ederek de bu suçu işleyebilmektedir. Cinsel organın gösterilmesi, sokakta yürürken cinsel içerikli laf atılması, iç çamaşırı hediye etmek, internet kanalından bir kimseye cinsel amaçlı sözler sarf etmek, mağdurun yüzüne karşı “sana bir kötülüğüm olmaz”, “aileni tanıyorum” vb. Sözler söylemek, evli bir kadına evlilik teklifinde bulunmak cinsel taciz suçunun örnekleri arasında yer alır.

Cinsel Taciz Suçunun Cezası Nedir?

Cinsel taciz suçu basit ve nitelikli olarak işenebilen bir suçtur. Basit hali ile işlendiğinde mağdurun şikayeti üzerine 3 ay 2 yıl aralığında hapis cezası verilebilir. Adli para cezası da bu suça istinaden seçenek yaptırım olarak uygulanabilmektedir. Çocuğa karşı suç işlenmiş ise 6 ay- 3 yıl arasında hapis cezası öngörülür.

TCK 105/2 suçun nitelikli hallerini kapsar. Bu durumda ise verilen cezada yarı oranda artışa gidilmektedir. Mağdurun suç nedeni ile işi bırakması, okuldan ayrılması ya da ailesinden ayrılması gerektiğinde ise verilen cezanın 1 yıldan az olmadığı görülmektedir.

Cinsel taciz suçu dolayısıyla ağır ceza yaptırımı öngörülmektedir. Bu nedenle cinsel taciz nedeniyle başlatılan soruşturma ve yürütülen kovuşturma aşamalarında yetkin bir ceza avukatından yardım almak son derece faydalı olacaktır.

Cinsel Taciz Suçu Nasıl İspat Edilir?

Cinsel taciz suçu ispat edilmesi gerekli olduğunda zorlayıcı suç türleri arasında yer alır. Bu suç işlenirken genellikle iki kişi arasında oluşan diyaloglar sebebi ile yeterli kanıt bulmak zordur. Bununla birlikte suçun ispatında yararlanılan deliller aşağıdaki gibidir:

  • Mağdurun beyanı cinsel taciz suçunda delil olarak kabul edilir.
  • Mağdurun faili tanıyıp tanımadığının da önemi vardır.
  • Mağdur ve fail arasında önceden bir husumet olup olmaması dikkate alınır. Önceden var olan bir husumet söz konusu ise mağdur beyanı ispat sırasında yeterli delil olarak kabul edilmez.
  • Mağdurun ifadesinin tutarlı ve çelişkisiz olması gerekir.
  • Mağdurun faile iftira atması için bir sebep olup olmadığı da mahkemece dikkate alınır.
  • Bunun yanı sıra tanık beyanlarına başvurulur. Telefon kayıtları ve iletişim kanallarından elde edilen kayıtlar da ispat değeri taşır.
  • Ani gelişen ve başka türlü ispatlanması mümkün olmayan durumlarda ses ve görüntü kaydı alınması da delil niteliği taşır.
  • Sosyal medya araçlarındaki yazışmalar da delil olarak kullanılabilmektedir.

Zamanaşımı ve Şikayet Süresi

Cinsel taciz suçu basit hali ile işlendiğinde şikayete tabi olurken suçun işlenmesinin ardından fiil ve failin öğrenilmesi ile şikayet süresi 6 aydır. Basit cinsel taciz suçu için mahkeme hükmü kesinleşene dek şikayetten vaz geçilebilir.

Şikayetten vaz geçilmesi durumunda soruşturma aşamasında iken soruşturmaya yer olmadığına karar verilmesine, kovuşturma aşamasında şikayetten vaz geçilirse bu durum ceza davasının düşmesine neden olur.

Cinsel taciz suçu nitelikli olarak işlenmiş ise şikayete tabi değildir. Bu durumda dava zamanaşımı süresi 8 yıl olur. Şikayete tabi olmadığı için de savcılık bu suçu haber aldığında re ’sen soruşturma başlatır.

Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve HAGB

Cinsel taciz suçu Asliye Ceza Mahkemesinde görülür. Cinsel taciz suçu sebebi ile hükmolunan hapis cezasının belli şartlarda adli para cezasına çevrilebilmesi mümkün olmaktadır. HAGB kararı da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasıdır. Sanık hakkındaki hükmolunan cezanın belli bir denetim süresi içerisindeyken sonuç doğurmaması anlamına gelen bu karar cinsel taciz suçunda şartlar sağlanmışsa alınabilir.

Erteleme kararı da cinsel taciz suçunda alınabilmektedir. Bu karar alındığında sanık belirli bir denetim süresi içindeyken hakkında verilen ceza cezaevinde infaz edilmez. Cezanın cezaevinde çekilmesinden şartlı olarak vaz geçilmesi bu suç için uygulanabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top