Kamu görevlisi görevi kapsamında yer alan bir işi yapmadığı takdirde ya da geciktirme söz konusu olursa suç işlemiş olur. Kamu görevlisi yapması gereken işi yapmadığında ya da kanunda öngörülen şekli ile görevini yerine getirmemesi halinde kanun kapsamında cezalandırılmaktadır.
Kamu görevlisi görevinin gereklerini yerine getirirken ihmal veya gecikme söz konusu olduğunda görevi ihmal ederek görevi kötüye kullanmış olur. Bu suç tipi bir zarar suçudur. Fail cezalandırılacağı zaman kişilerin mağduriyetine, kamunun zararına bakılır.
Görevi kötüye kullanma suçunda temel hali ile 6 ay-2 yıl aralığında hapis cezası verilebilir. Görevi ihmal suçu söz konusu ise 3 ay-1 yıl aralığında hapis cezası verilebilmektedir. Bu suç şikayete tabi olmayan bir suç tipidir. Savcılık olayı haber aldığında re’sen soruşturma başlatır.
Görevi Kötüye Kullanma Suçunun Şartları Nelerdir?
Görevi kötüye kullanma suçunu işleyen failin kamu görevlisi olması gerekir. Kamu görevlisinin suç işlerken görevi kapsamında yer alan bir fiile bağlı olması gerekir. Bu suç kasti olarak işlenebilen suçlar arasında yer almaktadır.
Görevi kötüye kullanma suçunda şartların bir arada bulunması gerekir. Görevi kötüye kullanma suçu özgü suçlar arasında yer alır ve sadece kamu görevlisi tarafından işlenebilen bir suç kapsamındadır.
Kamu görevlisi yükümlülüğü altında olan görevinin gereklerine aykırı şekilde hareket ettiği takdirde görevini kötüye kullanmış olur. Bunun yanı sıra kamu görevlisinin görevinin gereklerini yapmakta ihmalkarlık göstermesi ya da gecikme göstermesi durumunda da görevi kötüye kullanma suçu işlenmiş demektir.
Bu suç kanunda zarar suçları arasında kabul edilmektedir. Fail bu suçu işlediğinde kişileri mağduriyete uğratır ya da kamuya zarar verir. Kamu görevlisi bu suç nedeni ile kişilere haksız bir menfaat de sağlamış olur. Bu sayılan sonuçlardan herhangi biri ortaya çıktığında kamu görevlisinin görevini kötüye kullandığından söz edilebilir. Bu durumda ise kanun uyarınca kamu görevlisi cezalandırılmaktadır.
Genel kastla işlenebilen görevi kötüye kullanma suçu kamu görevlisi tarafından işlenmesi sebebi ile özgü suçlardan biridir. Kamu görevlisi, ihmal sureti ile görevi kötüye kullanma suçu işlemiş ise taksirden söz edilemeyeceğinden kasten bu suç işlenebilmektedir.
Zamanaşımı ve Şikayet Süresi
Görevi kötüye kullanma suçu kamuya karşı işlenen bir suç tipidir. Şikayete tabi olmayan bu suça istinaden savcılık olayı haber alır almaz re’sen soruşturma başlatır. Şikayete tabi olmayan suç kategorisinde yer alması nedeni ile görevi kötüye kullanma suçunda şikayet süresi bulunmaz.
Görevi kötüye kullanma suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıl olarak belirlenmiştir. Dava zamanaşımı süresi içinde soruşturma yapılmaması halinde faile yönelik zamanaşımı süresi geçildiğinden soruşturma yapılması mümkün olmamaktadır.
Cezanın Ertelenmesi, Adli Para Cezasına Çevrilmesi ve HAGB
Görevi kötüye kullanma suçu nedeni ile verilen ceza koşullar sağlandığında adli para cezasına çevrilebilir. Adli para cezası olarak adlandırılan hukuki uygulamada işlenen bir suç için tek başına ya da hapis cezası ile birlikte uygulama yapılabilmektedir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da görevi kötüye kullanma suçu için uygulanabilmektedir. Sanıkla ilgili olarak verilen hüküm belirli bir denetim süresi içindeyken sonuç doğurmaması belirli koşullar yerine getirildiği takdirde mümkün olur. HAGB kararı olarak açıklanan bu karar görevin kötüye kullanılması suçu için uygulanabilir.
Cezanın ertelenmesi de koşullar sağlandığı takdirde görevi kötüye kullanma suçu için uygulanabilmektedir. Hükmolunan ceza cezaevinde infaz edilmeyip şartlı olarak bundan vaz geçildiğinde ve fail belirli bir denetim süresi içinde bulunurken sosyal yaşamın içinde cezasını çektiğinde ceza ertelemesinden söz edilebilir. Görevi kötüye kullanma suçunda Asliye Ceza Mahkemesi yargılama yap