Devletin idari kurumlarının kestiği para cezaları idari para cezası olarak adlandırılır. Adli para cezalarının hukuki sonuçları bakımından idari para cezalarından ayrıldıkları görülür. Kabahat niteliğine haiz olan davranışlar için kesilen idari para cezalarının muhatabı vatandaştır.
Adli para cezalarının hukuki sonuçları arasında hapis cezasına çevrilme yer alırken idari para cezaları için böyle bir durum söz konusu olmaz. İdari para cezasının ödenmemesi halinde icra takibi başlatılır. İdari para cezalarının itirazına ilişkin süreçlerde ise ceza avukatı yardımı almak en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
İdari Para Cezası Ne Demek?
Vatandaşın devlet kurumlarına karşı işlediği kabahat niteliğindeki davranışlar idari para cezası ile cezalandırılır. İdari para cezasını devlet kurumları keser. Belediye, emniyet, valilik ya da sosyal güvenlik kurumu gibi devlet kurumlarınca uygulanabilen idari para cezası ödenmediği takdirde icra takibi yapılır.
Kabahatler Kanunu uyarınca kesilebilen idari para cezaları uygulanırken 442 numaralı Tahsilat Genel Tebliği dikkate alınır. Bir kişi kanunda suç olarak kabul edilen fiilleri işlediğinde hukuki açıdan mahkemeler vasıtası ile cezalandırılır. Devlet kurumlarına karşı işlenen kabahatler karşısında da idari para cezası kesilir.
İdari Para Cezası Nereye Ödenir?
İdari para cezasını devlet kurumları keser. Vatandaş kendisine kesilen idari para cezasını ödemediğinde hapis cezası ile karşılaşmaz onun yerine icra takibi başlatılmaktadır. Başlatılan icra takibi de kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar, banka hesaplarına ya da arabaya olurken ev eşyalarına haciz uygulanmaz.
İdari para cezalarına itiraz edilebilir. Bunun için cezanın tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurulması gerekir. İdari para cezaları ödeneceği zaman ceza miktarı mal müdürlüklerine yatırılır. İdari para cezası tebliğ edildiğinde üzerinde nereye yatırılması gerektiğine dair bilgiler de yer almak zorundadır. Kesilen idari para cezaları erken ödenmesi durumunda 1/4 oranında indirime tabi olur.
İdari Para Cezası Ödenmezse Ne Olur?
İdari para cezası ödenmediğinde adli para cezası gibi hapis cezasına çevrilmemekte bunun yerine icra takibi başlatılmaktadır. Başlatılan icra takibi de kişinin taşınmaz malları, arabası ya da banka hesapları üzerine olmaktadır. Sabıka kaydına idari para cezası işlenmez. Kabahat niteliğine haiz olan suçlar için uygulanan idari para cezalarını devlet kurumları keser. Ödenmeyen idari para cezalarının mirasçılara intikali söz konusu olmamaktadır.
İdari Para Cezasına Karşı Nasıl ve Nereye İtiraz Edilir?
Kabahatler Kanunu uyarınca düzenlenen idari para cezaları için itiraz edileceği zaman Sulh Ceza Hakimliği yetkilidir. Vatandaşa idari para cezası kesilmesi söz konusu olduğunda buna ilaveten kapatma cezası gibi yaptırımlar uygulandığında itiraz mercii İdare Mahkemesi’dir.
İdari para cezasına ilaveten verilen yaptırım kararlarına itiraz İdare Mahkemesi olurken tek başına verilmiş olan idari yaptırım kararları için de itiraz mercii aynı yerdir. Bu mercie yapılan başvurular dava açılmak sureti ile olur.
İdari Para Cezasına İtiraz Süresi
5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında 27. Madde uyarınca idari para cezasına itiraz edilmesi için belirli bir süre uygulanır. İdari para cezası itiraz süresi ise 15 gün olarak belirlenmiştir. İlgili kişiye yapılan idari para cezası tebliğinin ardından itiraz süresi başlar.
İdari işlemler yapılırken ilgili kişiye itiraz süresinin belirtilmesi gerekir. İdari kurumların bazılarında 15 günlük genel itiraz süresinden farklı sürelerde de itiraz için zaman tanındığı görülmektedir. Bu sebeple cezayı hangi idari kurum kesmiş ise o idari kurumun kanunlarında yer alan itiraz süresi geçerli olur.
İdari işlemin itiraz süresi muhataba bildirilmezse 60 günlük itiraz süresi uygulanır. İdari yaptırım kararını düzenleyen kurum bu kararı tebligat üzerinden ilgili kişiyi bildirmek zorundadır. Bu kapsamda da idari yaptırım kararı için hangi mahkemeye başvurulması gerektiği, itiraz edilecek merci ve itiraz süresi belgede yer almalıdır.