Hükümlü hakkında kesinleşen hapis cezaları infaz edilir. Bazı durumlarda infazın ertelenmesi söz konusu olabilir. Bunun için şartların varlığı gerekir. Birçok kişisel sebebe bağlı olarak hükümlünün hakkında kesilen hapsi cezasının cezaevinde infazının ertelenmesi söz konusu olabilir.
İnfazın ertelenmesi ile ceza affedilmiş olmaz. Bunun yanı sıra ortadan kalkmayacağı gibi cezaevi dışında başka bir şekilde de infaz edilmez. Hastalık, hamilelik, engellilik durumu gibi kişisel sebepler doğrultusunda cezanın cezaevinde infazı ertelenebilmektedir.
İnfazın Ertelenmesi Nedir?
İnfazın ertelenmesi ile cezanın cezaevinde infazı ertelenir. Bunun için de bazı kişisel sebeplerin varlığı gerekir. İnfazın ertelenmesi cezanın affedilmesi ya da ortadan kaldırılması gibi anlamlar içermez. İnfaz ertelendiğinde kesinleşen hapis cezasına yönelik belirlenmiş olan cezaevindeki infaz tarihi ertelenmiş olur. Şahsi nedenlere bağlı olarak cezaevine giriş tarihinin ertelenmesi infazın ertelenmesi olarak adlandırılır.
İnfazın Ertelenmesi ve Ceza Ertelemesi Arasındaki Fark Nedir?
Ceza ertelemesi ve infazın ertelenmesi farklı iki uygulamadır. İnfaz ertelendiğinde cezanın cezaevinde infaz edileceği tarihte değişiklik olurken ceza ertelemesi söz konusu ise sanık cezaevi dışındayken ve denetim altında bulunduğu süre içinde cezasını çeker. Hukuka aykırı bir fiil işlendiğinde kişi hakkında mahkeme tarafından yargılama yapılır. Yargılama sonucunda da kişiye suça istinaden kanunda ön görülen ne tür bir ceza verileceği tespit edilir.
Ceza ertelemesi kararını mahkeme verir. Mahkemenin yargılama aşamasında ceza ertelemesi kararı alması durumunda daha sonra ceza ertelemesi mümkün olmaz. İnfazın ertelenmesi söz konusu olduğunda ise hükümlüye ait şahsi sebepler doğrultusunda cezaevine giriş tarihi değiştirilebilir. İnfazın ertelemesi İnfaz Savcılığı kararı ile olur.
Hangi Hallerde İnfazın Ertelenmesi Kararı Verilebilir? (İnfaz Ertelenmesi Sebepleri)
Hükümlü cezaevine girmeden önce İnfaz Savcılığı’na başvuru yaptığında şartları sağlamış ise infazın ertelenmesi kararı verilebilir. İnfazın ertelenmesi kararı hükümlünün şahsi sebepleri doğrultusunda verilirken bu karar uyarınca ceza ortadan kalkmadığı gibi affedilmesi de söz konusu olmamaktadır. Cezanın ertelenmesi kararı alındığında cezaevine hükümlünün cezasının infazı için gireceği tarih değiştirilir.
İnfazın ertelenmesi kararı verilen haller ise çeşitlidir. Bu durum hükümlünün hangi şahsi sebeplere bağlı olarak başvurduğu ile ilgilidir. Hükümlü aşağıda sayılan bazı kişisel nedenlerle İnfaz Savcılığı’na cezasının infazının ertelenmesi için müracaat edebilir:
- Akıl Hastalığı,
- Diğer Hastalıklar,
- Ağır Hastalık,
- Engellilik,
- Gebelik ve Doğum,
- Hükümlünün Kişisel Talebi.
Akıl hastalığının ceza ehliyeti üzerinde de etkisi bulunur. Ayrıca cezanın infazını etkileyebilme özelliği de vardır. Akıl hastalığına yakalanmış olan hükümlü hakkında cezasının infazının ertelenmesi kararı verilirken bu durumdaki hükümlü sağlık kuruluşunda tedavi edilerek koruma altına alınır.
Hükümlü hastanede geçireceği süreyi de cezaevinde geçirmiş gibi olur. Hükümlü her tür ceza için akıl hastalığı sebebi ile cezasının infazının ertelenmesi talebinde bulunabilir. Diğer hastalıklar söz konusu olduğunda da hükümlü için hayati tehlike varsa iyileşene kadar cezanın infazı ertelenebilir.
Hükümlü ağır bir hastalık ve engellilik nedeni ile de cezasının infazının ertelenmesini talep edebilir. Bu durumda hükümlü iyileşene dek ceza infazı ertelenebilir. Bu süreçte de hükümlünün almış olduğu ceza miktarına bağlı kalınmadan her tür cezaya yönelik başvuru yapılabilir.
Hamile olan kadınların doğum yaptıktan sonra 6 ay geçmek koşulu ile cezası infaz edilir. Çocuğun ölmesi ya da anneden başka birine verilmesi halinde ise doğumdan sonra 2 ay geçmekle cezası infaz edilir. Hükümlünün makul gerekçeleri karşısında da kişisel istemi sebebi ile infazın ertelenmesi söz konusu olabilir.
İnfazın Ertelenmesi Şartları
İnfazın ertelenmesi şartları sağlandığında bu karar verilebilir. Cezanın infaza verilmiş olduğu yer İnfaz Savcılığı infazın ertelenmesi kararını veren mercidir. Hükümlü hakkında bu kararın verilebilmesi için İnfaz Savcılığı’na başvurması gerekir.
Hükümlü kendisine yapılan çağrıya uyarak kendiliğinden İnfaz Savcılığı’na başvuru yaptığında bu karar verilebilir. Hükümlüye yönelik yakalama kararı çıkarılmış ise yapılacak olan infazın ertelenmesi başvuruları kabul edilmemektedir. İnfazın ertelenmesine dair hukuksal süreçlerin ceza avukatı marifetiyle yürütülmesi sağlıklı olacaktır.