Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs Suçu ve Cezası (TCK m. 35)

Kasten adam öldürme suçu, teşebbüse elverişli bir suç tipidir. Kasten adam öldürmeye teşebbüs; kişinin, bir kimseyi kasten öldürmek istemesi ve buna uygun bir harekette bulunmasına rağmen mağdurun ölmemesidir. Şayet mağdur ölürse fail, Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen kasten öldürme suçu sebebiyle cezalandırılır.

Fakat kasten öldürmeye teşebbüs suçunda mağdur ölmediği için kasten öldürme suçu nedeniyle değil, kasten öldürmeye teşebbüs suçu hükümleri çerçevesinde fail cezalandırılır. Bu suça ilişkin izaha muhtaç önemli bir konu vardır. Bu konu ise kasten öldürmeye teşebbüs suçu ile kasten yaralama suçu arasında nasıl bir ayrım yapılacağıdır.

Kasten yaralama suçu ile kasten adam öldürmeye teşebbüs suçu arasındaki en önemli fark, manevi unsura ilişkindir. Zira kasten yaralamada fail, mağdurun ölmesini istemez. Fakat kasten adam öldürmeye teşebbüste fail, mağdurun ölmesi maksadıyla hareket eder. Oldukça ağır sonuçları bulunan bu suça ilişkin yargılama sürecinde ceza avukatı yardımı almak faydalı olacaktır.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Unsurları Nelerdir?

Kasten öldürmeye teşebbüsü benzer suçlardan ayıran en belirgin unsur, failin kastıdır. Dolayısıyla somut olayda kasten öldürmeye teşebbüs şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediğini veya failin öldürme kastı ile mi yoksa yaralama kastı ile mi hareket ettiğini tespit edebilmek için çeşitli hususlar değerlendirilmelidir. Yargıtay kararlarından hareketle, somut olayda kasten öldürmeye teşebbüsün varlığı için şu hususlar değerlendirilir:

  • Fail ile mağdur arasında düşmanlık bulunup bulunmadığı,
  • Olayda kullanılan aracın, öldürmeye elverişli olup olmadığı,
  • Mağdurun aldığı darbelerin sayısı ve şiddeti,
  • Darbelerin vurulduğu bölgenin hayati önem taşıyıp taşımadığı,
  • Failin mağdura yönelik eylemine kendi isteğiyle mi, yoksa dış faktörlerden dolayı mı son verdiği,
  • Failin olayın sonrasında mağdura yönelik davranışları.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Cezası

Kasten öldürmeye teşebbüs suçunun cezasını iki başlıkta incelemek gerekir. Zira kasten öldürme suçu, basit ve nitelikli hallere göre cezalandırılan bir suç tipidir. Bu nedenle kasten öldürmeye teşebbüsün cezası da basit veya nitelikli hallerden hangisine teşebbüs edildiğine göre belirlenir. Buna göre;

  • Basit kasten öldürme suçuna teşebbüsün cezası, 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.
  • Nitelikli kasten öldürme suçuna teşebbüsün cezası, 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıdır.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunca HAGB, Adli Para Cezasına Çevirme ve Erteleme

Kasten öldürmeye teşebbüs suçu sebebiyle hükmedilen hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Bu suç sebebiyle hükmolunan hapis cezasının kimi hallerde haksız tahrik uygulanması dolayısıyla sebebiyle 2 yıl veya altında olması durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. Yine aynı koşullarda erteleme kararı da verilebilir.

Uzlaşma, Zamanaşımı ve Şikayet Süresi

Kasten öldürmeye teşebbüs suçunda uzlaştırma prosedürü uygulanmaz. Ayrıca bu suçun takibi, şikayete bağlı değildir. Dolayısıyla şikayet süresi de mevcut değildir. Suçun dava zamanaşımı süresi ise 25 yıldır. Kasten insan öldürmeye teşebbüs suçuna ilişkin yargılama yapma görevi ise ağır ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top