Kasten yaralama suçu, cezası ve şartları, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 86, 87 ve 88’inci maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre, bir kişinin bedenine acı verilmesi, sağlığının veya algılama yeteneğinin bozulmasına sebep olunması halinde kasten yaralama suçu gündeme gelir.
Kasten yaralama suçunun oluşabilmesi için fiilin, mağdurun bedenine acı vermesi, mağdurun algılama yeteneğini bozması veya sağlığını bozması gerekir. İcra edilen fiil sonucunda bu üç durumdan herhangi biri gerçekleşmediği takdirde kasten yaralamadan söz edilemez.
Kasten Yaralama Suçunun Cezası Nedir?
Kasten yaralama suçunun cezasını birkaç başlık altında incelemek daha açıklayıcı olacaktır. Öncelikle temel ve basit kasten yaralamanın cezasını ifade edelim:
- Kasten bir başkasının bedenine acı veren yahut sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına sebebiyet veren kişi hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
- Kasten yaralama eyleminin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek düzeyde hafif olması durumunda, mağdurun şikayet etmesi üzerine, fail hakkında 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmedilir. Şayet suç kadına karşı işlenirse sanığa hükmedilecek cezanın alt sınırı 6 aydan daha az olamaz.
Kasten yaralama suçunun;
- Üstsoya, altsoya, eşe, boşanılan eşe veya kardeşe karşı,
- Fiziki veya ruhsal açıdan kendisini müdafaa edemeyecek vaziyette olan kimseye karşı,
- Kişinin icra ettiği kamu görevi sebebiyle,
- Kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle,
- Silahla,
- Canavarca hisle,
- İşlenmesi durumunda, mağdurun şikayeti aranmaksızın, hükmedilecek ceza yarı oranında, canavarca hisle işlenmesi durumunda ise bir kat artırılır.
Kasten yaralamanın cezası hususunda değinmemiz gereken bir diğer başlıksa neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçunun cezasıdır. Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçunun cezası şu şekildedir. Buna göre kasten yaralama eylemi, mağdurun;
- Duyularından veya organlarından birinin işlevinin daima zayıflamasına,
- Konuşmasında daima güçlüğe,
- Yüzünde sabit ize,
- Hayatını tehlikeye atan bir vaziyete,
- Hamişe bir kadına karşı işlenip de bebeğin zamanından önce doğmasına,
Sebebiyet vermişse, fail hakkında hükmedilecek ceza bir kat artırılır. Fakat hükmedilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde 3 yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde 5 yıldan az olamaz.
Son olarak, kasten yaralama eylemi, mağdurun;
- İyileşme imkanı mevcut olmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
- Organlarından veya duyularından birinin işlevinin yitirilmesine,
- Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
- Yüzünün daima değişikliğine,
- Hamile bir kadına karşı işlenip de bebeğinin düşmesine,
Sebebiyet vermişse, fail hakkında hükmedilecek ceza, iki kat artırılır. Fakat hükmolunacak ceza, birinci fıkraya giren durumlarda 5 yıldan, üçüncü fıkraya giren durumlarda ise 8 yıldan az olamaz.
Kasten yaralama eylemi neticesinde mağdurun vücudunda kemik kırılmış yahut çıkmışsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın yaşam fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
Kasten yaralama fiili nedeniyle ölüm gerçekleşmişse yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren durumlarda 8 yıldan 12 yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren durumlarda ise 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
Kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeline karşı görevleri nedeniyle işlenen kasten yaralama suçlarında, sanık hakkında hükmedilecek cezalar yarı oranında artırılır.
Kasten Yaralamada Şikayet, Zamanaşımı ve Uzlaştırma
Kasten yaralama suçunu, suçun basit hali ve nitelikli halleri olmak üzere iki çerçevede incelemek gerekir. Örneğin basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek adam yaralama suçunun takibi şikayete tabidir ve 6 aylık şikayet süresi söz konusudur.
Fakat basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek basit yaralama suçu ile suçun nitelikli hallerinin takibi şikayete bağlı değildir. Bu nedenle söz konusu haller için şikayet süresi yoktur. Suçun bu hallerine ilişkin olarak en az dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır.
TCK m. 86/1-2’de düzenlenen basit kasten yaralama ile kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu, suç tarafları arasında uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardandır. Son olarak, kasten yaralama sebebiyle yürütülen soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde ceza avukatı yardımı almanın yararlı olacağını belirtelim.
Kasten Yaralama Davasında Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve HAGB
Kasten yaralama suçu sebebiyle hükmedilen hapis cezası hakkında;
- Suçun basit hallerinde adli para cezasına çevirme kararı verilebilir.
- Cezanın 2 yıl veya daha az olması halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.
- Hapis cezasının 2 yıl veya daha altında olması durumunda erteleme kararı verilebilir.