Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu ve Cezası (TCK m. 116)

Konut dokunulmazlığının ihlali suçu ve cezası, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 116’ncı maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, bir kimsenin konutuna, işyerine veya bunların eklentilerine “rızaya aykırı şekilde girmek” veya “rıza ile girilen yerden çıkmamak” fiilleri sonucunda konut dokunulmazlığının ihlali suçu oluşur.

Hürriyete Karşı Suçlar bölümünde düzenlenmiş olan konut dokunulmazlığının ihlali, oldukça ağır yaptırımlar uygulanmasını gerektiren ciddi bir suç tipidir. Bu nedenle söz konusu suç hakkında başlatılan soruşturma ve yürütülen kovuşturma süreçlerinde ceza avukatı yardımına başvurmak son derece önem taşır.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçunun Cezası Nedir?

Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun cezası, 6 aydan 2 yıla kadar olmak üzere hapis cezasıdır. Suçun, cebir veya tehdit kullanılarak yahut gece vakti işlenmesi durumunda daha ağır bir ceza öngörülmüştür. Bu hallerde suçun cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar olmak üzere hapis cezasıdır.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu Nasıl İşlenir?

Konut dokunulmazlığının ihlali suçu şu fiillerin icra edilmesiyle işlenebilir:

  • Bir kimsenin konutuna rızası dışında girmek.
  • Konuta rıza ile girdikten sonra rızaya aykırı şekilde konuttan çıkmamak.

İşyeri Dokunulmazlığının İhlali ve Cezası

İşyeri dokunulmazlığının ihlali, 5237 sayılı Kanun’un 116/2’nci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, izinsiz girilemeyen işyerine rızaya aykırı şekilde girmek veya rıza dahilinde girdikten sonra rızaya aykırı şekilde işyerinden çıkmamak durumlarında işyeri dokunulmazlığının ihlali suçu oluşur.

Suçun bu halinin cezası ise 6 aydan 2 yıla kadar olmak üzere hapis cezası veya adli para cezasıdır. Suç eğer gece vaktinde yahut cebir veya tehdit kullanılarak işlenirse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası söz konusu olur.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçunun Nitelikli Halleri ve Cezası

Konut dokunulmazlığının aşağıda hallerde ihlal edilmesi, konut dokunulmazlığı suçunun nitelikli haline sebebiyet verir. Buna göre, konut dokunulmazlığının;

  • Silahla,
  • Kişinin kendisini tanınmayacak bir duruma koyması suretiyle, özel işaretler veya imzasız mektup aracılığıyla,
  • En az iki kişiyle,
  • Mevcutta var olan veya var kabul edilen suç örgütlerinin oluşturduğu korkutucu güçten faydalanmak suretiyle,
  • Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılarak,

İşlenirse, suçun nitelikli hali gündeme gelir. Suçun nitelikli hal dahilinde işlenmesi durumunda ise verilecek ceza bir kat artırılır.

Cezanın Ertelenmesi, HAGB ve Adli Para Cezasına Çevirme

Konut dokunulmazlığının ihlali suçunda; cezanın ertelenmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya adli para cezasına çevirme şu durumlarda mümkündür:

  • Suçun m. 116’da düzenlenen tüm hallerinde, ceza mahkemesince hükmedilen cezalar hakkında erteleme veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.
  • Suçun m. 116/1 ve 116/4’te düzenlenen hallerinde, şartlar varsa adli para cezasına çevrilme kararı verilebilir. Fakat suçun, TCK m. 116/2 ve 116/2 – 4’te düzenlenen hallerin için adli para cezası “seçimlik ceza” olarak düzenlenmiştir. Bu bakımdan ceza mahkemesi hapis cezasına veya direkt adli para cezasına hükmedebilir. Şayet hapis cezasına hükmedilirse hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top