Türk Ceza Kanunu 203. Madde uyarınca yetkili merciler veya kanun uyarınca bir şey üzerine saklama ya da koruma amacı ile mühür konulduğunda bu mührün kaldırılması suç olarak kabul edilir. Yetkili olmayan kişilerce kaldırılan veya mührün konulma amacına aykırı hareket eden kişiler adli para cezası ve hapis cezası alabilir. Bu durumda 6 ay- 3 yıl aralığında hapis cezası verilebileceği gibi adli para cezası da uygulanabilir.
Bu suç işlendiğinde kamu güveninin zarar göreceği düşünülür. O sebeple de kamu güvenine karşı işlenen suçlar başlığı altında yasa koyucu tarafından yaptırıma tabi tutulur. Kanun koyucu mührün kaldırılması suçunu işleyen kişiye ilaveten mührün konuluş amacına aykırı hareket eden kişiyi de cezalandırmaktadır.
Mühür Bozma Suçu Nedir, Nasıl İşlenir?
Mühür konulması bir şeyin aynen muhafaza edilmesi için olur. Mühür yetkili makamların veya kanunun emri uyarınca koyulur. Konulma amacı ise bir şeyin saklanması veya aynen korunmasıdır. Mühür bozma suçu kamu güvenine karşı suçlar başlığında yer alır. Mühür bozma suçunu herkes işleyebilir. Seçimlik hareketli suçlardan olan mühür bozma suçu, kasti suçlar arasındadır. Bu suç ile korumaya alınan hukuki değer kamu güveni olmaktadır. Suç sebebi ile mağdur olan kamudur.
Suç işlendiğinde suçtan zarar görenler menfaatleri ihlal edilenlerdir. Bu suç seçimlik hareketli suçlardan biridir. Bu suçun işlenebilmesi için herhangi bir neticenin doğmasına gerek olmadığından hareketin gerçekleşmiş olması yeterli kabul edilir. Bu suçta fail kasti olarak hareket ederken neticeyi de öngörmektedir. Fail suçu işlerken neticeyi öngörmesinin yanında gerçekleşmesini de istemektedir.
Suç sebebi ile teşebbüs hükümleri uygulanabilirken mühür bozma suçu için birden fazla kişi tarafından işlenebilme özelliğinden söz edilebilir. Mühür konulduğunda yetkili makamlarca veya kanun uyarınca bu işlemin gerçekleşmiş olması gerekir. Mühürleme yapıldığında tutanak tutularak kayda alınır. Tutanağa ilaveten yasal şekil şartına uygunluk aranır. Suç işleyen mührü kaldırdığında ya da mührün konuluş amacına aykırı hareket ettiğinde ceza alır.
Mühür Fekki Suçunun Cezası Nedir?
Mühür bozma suçu şikayete tabi suçlar arasında değildir. Kamu güvenine karşı işlenen suçlardan biri olan mühür bozma suçunda Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılama yapılır. Şikayete tabi suçlar arasında yer almayan bu suç için savcılık makamı olayı haber alır almaz soruşturma başlatır.
Uzlaştırmaya tabi olmayan mühür bozma suçu için 6 ay- 3 yıl aralığında hapis cezası verilebilir. Bunun yanı sıra adli para cezası da uygulanabilmektedir. Suça her iki ceza birlikte verilmeyeceğinden hapis cezası veya adli para cezası tek başına uygulanır. Suç hakkında yürütülen soruşturma veya kovuşturma sürecinde ceza avukatı yardımı almak son derece faydalı olacaktır.
Zamanaşımı, Şikayet Süresi ve Uzlaşma
Mühür bozma suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Bu sebeple de savcılık olayı haber alır almaz soruşturma başlatabilir. Savcılık yeterli suç şüphesi bulduğunda da iddianame hazırlayarak kamu davası açar. Mühür bozma suçunda şikayetin olup olmadığının bir önemi bulunmamaktadır. Dava zamanaşımı suresi ise 8 yıl olarak belirlenmiştir. Mühür bozma suçu uzlaşma kapsamında olmayan suçlar arasındadır.
Mühür Bozma (Mühür Fekki) Suçunda Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve HAGB
Mühür bozma suçunda hapis cezası ya da adli para cezası uygulanır. Bu cezalar tek başına verilir. İkisi birlikte verilemez. Hapis cezası verildiğinde adli para cezasına çevrilme bu suç için geçerli değildir. Mahkeme mühür bozma suçu için bir ceza belirlediğinde bu cezanın infazından şartlı olarak vaz geçilerek ceza ertelemesi hükümleri uygulanabilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da mühür bozma suçunda uygulanabilmektedir.
HAGB kararı verildiğinde sanık hakkında 5 yıl içinde denetim süresi tanınır. Bu süre içinde sanık tekrar suç işlemez ve kendisinden beklenenleri yerine getirirse hakkında açıklanmayan mahkumiyet hükümleri ortadan kalkar. HAGB kararı verilmesi halinde itiraz edilebilir. Bu durumda da ilgili mercie itiraz işleminin yapılması gerekir.