Özel hayatın gizliliği, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Buna göre, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek suçtur. Dolayısıyla özel hayatın gizliliğini ihlal etmek ceza yaptırımı uygulanmasını gerektirir. Sonuç olarak, özel hayatın mahremiyetini ihlal etmek suç olarak düzenlenmiş ve ceza yaptırımına bağlanarak kişilerin özel yaşamının hukuken korunması amaçlanmıştır.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçunun Cezası Nedir?
Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek suçtur. Dolayısıyla bu suçun işlenmesi halinde ceza yaptırımı söz konusu olur. Bu nedenle özel yaşamın mahremiyetini ihlal etmenin cezasını ifade etmek gerekir. Fakat bu suçun birkaç farklı işleniş şekli olduğu için tek ve sabit bir cezası yoktur. Sonuç olarak, özel hayatın gizliliğini ihlal etmenin cezası şunlardır:
- Kişinin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kişi hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
- Görüntü veya ses kaydı almak suretiyle kişinin özel hayatın ihlal edilmesi halinde verilecek ceza 1 kat artırılır.
- Kişilerin özel yaşamına dair görüntü ve sesleri hukuka aykırı şekilde ifşa eden kişi hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
- Basın yayın yoluyla yayımlamak suretiyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi durumunda ise yine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
Özel Yaşamın Mahremiyetinin İhlali Suçunun Şartları ve Unsurları Nelerdir?
Kanun koyucu, özel yaşamın mahremiyetinin ihlalini TCK m. 134 düzenlemesi ile cezalandırır. Serbest hareketli bir suç tipi olan özel hayatın gizliliğini ihlal; herhangi bir davranışla bir kimsenin özel hayat alanına müdahale edilmesi sonucu meydana gelir.
TCK m. 134/2 düzenlemesinde suçun özel bir şekli cezalandırılmıştır. Söz konusu düzenlemedeki suçun işlenebilmesi için fail, özel yaşama dair görüntü veya sesleri ifşa etmelidir.
Özel hayatın gizliliğini ihlal etme suçunun faili herkes olabilir. Çünkü faili bakımından özgü suçlar arasında yer almaz. Suçun hukuki konusu ise kişilerin gizli yaşam alanlarının yani mahremiyetlerinin korunmasına dair kamusal yarardır.
Suçun mağduru bakımından herhangi bir özgü durum söz konusu değildir. Hayatının gizli alanı ihlal edilen herkes mağdur olabilir. Söz konusu suç ancak kasten veya olası kastla işlenebilir. Bu nedenle taksirle işlenmesi mümkün değildir.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçunda Şikayet ve Uzlaştırma
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun tüm şekilleri şikayete tabidir. Dolayısıyla mağdur şikayetçi olduktan sonra savcılık tarafından suç hakkında soruşturma başlatılır ve kovuşturmaya gerek görülürse kovuşturma yürütülür. Şikayet süresi ise 6 aydır.
Bu suç, fail ile mağdur arasında uzlaşma prosedürü uygulanması gereken suçlardandır. Uzlaşma prosedürünün uygulanacağı suçlarda ise gerek soruşturma gerekse kovuşturma evresinde evleviyetle uzlaştırma prosedürü uygulanır. Şayet uzlaşma sağlanamazsa soruşturmaya ya da kovuşturmaya devam edilir.
Cezanın Ertelenmesi, Adli Para Cezasına Çevrilmesi ve HAGB
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu sebebiyle hükmedilen ceza hakkında;
- Adli para cezasına çevirme kararı verilebilir,
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir,
- Erteleme kararı verilebilir.
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu sebebiyle başlatılan soruşturma ve yürütülen kovuşturmada hak ve menfaat kaybı yaşamamak adına yetkin ve deneyimli bir ceza avukatından yardım almak en sağlıklı yaklaşım olacaktır.