Şantaj suçu ve cezası, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 107’nci maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemeyle amaçlanan, kişilerin iç huzur ve özgürlüğünü korumaktır. Şantaj suçu esasen tehdit suçunun özel bir görünümü olup mağdurun tehdit suçuna kıyasla daha ağır bir şekilde huzursuz edilmesini cezalandırır. Bu suç şu şekillerde işlenebilir:
- Hakkı olan yahut yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından ya da yapmayacağından bahisle;
Bir kişiyi hukuka aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya yahut yapmamaya zorlamak,
Haksız çıkar sağlamaya zorlamak.
- Bir kişinin şeref veya itibarına zarar verecek nitelikte olan konuların açıklanacağı veya isnat edileceği yönünde tehdit etmek.
Şantaj Suçunun Cezası Nedir?
Şantaj suçunun tüm işleniş biçimleri için tek bir ceza düzenlenmiştir. Buna göre, şantaj suçunu işleyen kişi hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar süreli hapis cezasına ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmedilir. Hürriyeti kısıtlayıcı ceza yaptırımının öngörüldüğü şantaj suçuna ilişkin ceza yargılamasında ceza avukatından yardım almak kişi adına faydalı olacaktır.
Şantaj Suçunda Zamanaşımı, Şikayet Süresi, Uzlaşma ve Görevli Mahkeme
Şantaj suçunun takibi şikayete bağlı değildir. Bu nedenle söz konusu suça ilişkin herhangi bir şikayet süresi yoktur. Fakat suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu süre içinde soruşturma başlatılmalıdır. Şantaj suçu uzlaşma kapsamında değildir. Bu suça dair yargılama görevi ise asliye ceza mahkemesine aittir.
Şantaj suçunda gerek savunmanın etkili bir şekilde ileri sürülmesi gerekse delillerin hukuka uygun ve sonuca etki edecek nitelikte kullanılması, hukuk bilgisi, tekniği ve deneyimi gerektirir. Sonuç olarak, sürecin müspet seyri ve neticelenmesi adına ceza hukuku avukatı yardımı alınması son derece yararlı sonuçlar verir.
Adli Para Cezasına Çevirme, HAGB ve Erteleme
Hukukun suç olarak düzenlediği bir fiili işleyen kişiye ceza yaptırımı uygulanır. Uygulanacak ceza yaptırımı ise hapis cezası veya adli para cezası olabilir. Şantaj suçu dolayısıyla sanık hakkında hükmedilen adli para cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Ayrıca;
- Şantaj suçu sebebiyle sanığa hükmedilen hapis cezası hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verilebilir.
- Şantaj suçu dolayısıyla hükmolunan hapis cezasının ertelenmesi mümkündür.