Tehdit suçu ve cezası, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 106’ncı maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, bir başkasını, kendisinin yahut yakınının hayatına, beden veya cinsel dokunulmazlığına dair bir saldırıda bulunacağından hareketle tehdit etmek, tehdit suçunun oluşmasına neden olur.
Tehdit suçunun basit hali yani m. 106/1’de düzenlenen şekli ile işlenmesi durumunda 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası söz konusu olur. Şayet kadına karşı tehdit suçu işlenirse sanık hakkında hükmedilecek hapis cezasının alt sınırı 9 aydır. Bir başka deyişle, mağdurun kadın olması ihtimalinde sanığa 9 aydan daha az bir hapis cezası verilemez.
Tehdidin suç olarak düzenlenmesinin ve karşılığında ceza yaptırımı öngörülmesinin temel amacı; kişilerin iç barışı, karar verme ve hareket etme özgürlüğünün korunmasıdır. Şayet fail, tehdit suçuna sebebiyet veren fiili icra ederken ileri gider, tehdit boyutunu aşacak nitelikte sözler sarf ederse şantaj suçu da gündeme gelebilir.
Tehdit Suçunun Cezası Nedir?
Tehdit suçunun cezasını; suçun basit halinin cezası ve nitelikli halinin cezası olmak üzere iki ayrımda incelemek daha isabetli olur. Suçun basit halinin yani TCK m. 106/1’de düzenlenen şeklinin cezası, 6 aydan 2 yıla kadar olmak üzere hapis cezasıdır.
Suçun kadına karşı işlenmesi durumunda sanığa hükmedilecek hapis cezasının alt sınırı ise 9 aydır. Ayrıca malvarlığı bakımından mağdurun büyük bir zarara uğratılacağından veya başkaca bir kötülük edeceğinden bahisle tehdit edilmesi durumunda, mağdurun şikayeti üzerine, sanık hakkında 6 aya kadar hapis veya adli para cezasına hükmedilir.
Tehdit suçunun nitelikli halinin cezasını ifade etmeden önce nitelikli hallerini sıralamak gerekir. Buna göre, tehdidin;
- Silahla,
- Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyarak, özel işaretler veya imzasız mektupla,
- En az iki kişi ile,
- Mevcutta var olan yahut var kabul edilen suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten faydalanılarak,
İşlenmesi halinde suçun nitelikli hali söz konusu olur. Bu hallerde sanığa hükmedilecek ceza ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Tehdit maksadıyla başkaca suçlar işlenirse örneğin kasten öldürme, kasten yaralama veya malvarlığına zarar verme suçu işlenirse ayrıca bu suçlar sebebiyle cezaya hükmedilir.
Tehdit Suçunda Şikayet, Zamanaşımı ve Uzlaştırma
Tehdit suçunda; şikayet, zamanaşımı ve uzlaştırma prosedürleri şu şekildedir:
- Suçun sadece malvarlığına yönelen yahut sair kötülük oluşturan basit şekli şikayete tabi kılınmıştır. Dolayısıyla bu hallerde 6 aylık şikayet süresi vardır.
- Suçun yaşam hakkına yönelik basit hali ile nitelikli hallerinin tamamı ise şikayete tabi değildir. Bunlara ilişkin re ‘sen soruşturma yapılır. Dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır.
- Suçun TCK m. 106/1’de düzenlenen temel hali, uzlaştırma prosedürü uygulanması gereken suçlardan olup diğer hallerinde uzlaştırma prosedürüne başvurulmaz.
Tehdit Suçunda Erteleme, Adli Para Cezasına Çevirme ve HAGB
Tehdit suçu sebebiyle sanığa hükmedilen hapis cezası hakkında;
- Belirli şartlarda, adli para cezasına çevirme kararı verilebilir,
- Erteleme kararı verilebilir,
- Hükmün açıklanmasını geri bırakılması kararı verilebilir.
Son olarak, tehdit suçuna ilişkin savunma, ispat vs. hukuk tekniği gerektiren süreçler dikkate alındığında, soruşturma ve kovuşturma evlerinde ceza avukatı yardımı almanın son derece faydalı olacağını belirtmek gerekir.