Yağma Suçu (Gasp) TCK m. 148

Yağma, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 148 ila 150. maddeleri arasında düzenlenmiş olup uygulamada gasp olarak da bilinen bir suç tipidir. Yağma (gasp) suçu; failin, taşınır (menkul) bir malı yararlanmak amacıyla tehdide ve cebre başvurarak alıkoymasıyla işlenir. Yağma suçu ve cezası hakkında kaleme alınan içeriğimizin ziyaretçilerimizce dikkatle incelenmesini önermekteyiz.

Yağma Suçu Nedir?

Yağma suçu, zorlamak ve tehdit etmek suretiyle taşınır bir malın zilyedinden alınması sonucunda oluşur. Türk Ceza Kanunu’nda malvarlığına yönelik gerçekleştirilen haksız bir eylem olarak düzenlenmiş ve ceza yaptırımına bağlanmış olan yağma (gasp) suçuna ilişkin savunmaların, alanında uzman ve deneyimli bir ceza avukatı marifetiyle yapılması yerinde olacaktır.

Uygulamada gasp olarak da bilinen yağma suçunun tanımı şu şekilde yapılmıştır:

“Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılmak.”

Yağma Suçunun Unsurları ve Şartları

Yağma suçunun oluşabilmesi için şu iki temel unsurun gerçekleşmiş olması gerekir: bir başkasına ait olan malın alınması, cebre ve tehdide başvurulması. Bir olayda söz konusu unsurlar mevcut değilse orada gasp suçunun işlendiğinden söz edilemez. Buradan hareketle, yağmadan söz edilebilmesi için karşılanması gereken şartlar şunlardır:

  • Bir başkasına ait olan taşınır bir malın alıkonması,
  • Cebir ve tehdit kullanılması.

Yağma Suçu Cezası

Yağma (gasp) suçunun cezasını; suçun temel şekliyle işlenmesi halinde faile hükmedilecek ceza ve suçun nitelikli şekliyle işlenmesi halinde faile hükmedilecek ceza olmak üzere iki başlıkta incelemek gerekir.

Basit Yağma Suçunun Cezası Nedir?

Basit gaspın, Kanun’un 148’inci maddesinde düzenlenen şekliyle işlenmesi halinde, fail hakkında 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Nitelikli Yağma Suçunun Cezası Nedir?

TCK m. 149’da nitelikli haller belirtilmiştir. Buna göre, yağmanın nitelikli haller kapsamında işlenmesi halinde 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilir. Peki, yağma suçunun nitelikli halleri nelerdir? Gaspın yani yağmanın;

  • Silah kullanmak suretiyle,
  • Kişinin kendisini tanınmayacak bir duruma sokması suretiyle,
  • Birden fazla kişiyle birlikte,
  • Yol keserek veya konutta, iş yerinde yahut bunların eklentilerinde,
  • Fiziki veya ruhsal bakımdan kendini savunma durumu olmayacak bir kişiye karşı,
  • Suç örgütlerinin yarattığı ürkütücü güçten yararlanarak,
  • Suç örgütüne yarar sağlamak suretiyle,
  • Gece vaktinde,

İşlenmesi halinde, nitelikli hal gereği daha ağır bir hapis cezası uygulanır.

Yağma Suçu (Gasp) İndirim Halleri

TCK m. 150’de cezada indirim halleri düzenlenmiştir. Söz konusu düzenleme gereğince, gasp suçu sebebiyle alıkonan malın değerinin az olması, fail hakkında hükmedilecek cezada indirim sebebidir. İndirim oranı ise üçte birden yarıya kadardır. Gaspın, hukuksal bir ilişkiye dayanan alacağın tahsili amacıyla işlenmesi ise bir başka indirim halidir.

Yağma Suçunda Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve HAGB

Yağma suçu sebebiyle sanığa hükmolunan hapis cezası hakkında; adli para cezasına çevirme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya erteleme kararı verilmesi mümkün değildir.

Zamanaşımı ve Şikayet Süresi

Yağma suçunda 15 yıllık zamanaşımı süresi düzenlenmişken şikayet süresi bulunmaz. Zira bu suça dair soruşturma ve kovuşturma re ‘sen yapılır. Ayrıca uzlaştırma prosedürü de uygulanmaz.

Gasp Suçunda Etkin Pişmanlık ve Görevli Mahkeme

Gasp suçunda etkin pişmanlık kurumundan yararlanılabilir. Etkin pişmanlık ceza indiriminden faydalanılabilmesi içinse zararın aynen verilmesi ya da tazmin edilerek tamamen giderilmesi gerekir. Yağma hakkında yargılama yapma görevi ise ağır ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top