Suç Uydurma Suçu Ne Demek, Cezası Nedir? TCK m. 271

Suç uydurma suçu işlenmeyen bir suç sebebi ile adliye meşgul edildiğinde oluşur. Bu suç iki biçimde işlenebilen bir suç tipidir. Suçu işleyen fail yetkili mercilere işlenmediği halde bir suç işlenmiş gibi bildirim yapabilir.

Buna ilaveten işlenmeyen bir suçla ilgili çeşitli emareleri soruşturma yapılacak biçimde uyduran faile de ceza verilir. Fail, bazı delilleri uydurmak sureti ile işlenmeyen bir suçu işlenmiş gibi gösterir. Soyut tehlike suçları arasında değerlendirilen suç uydurma suçu sebebi ile herhangi bir zararın doğup doğmadığına bakılmaz.

Asılsız bir ihbar yapan failin bu davranışının bir soruşturma başlatmasına gerek yoktur. Şikayet ya da ihbarın soruşturma başlatma niteliğine sahip olması suçun oluşmasında yeterli görülür.

Suç Uydurma Suçu Nasıl İşlenir, İftira Suçundan Farkı Nedir?

Bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edildiğinde ve bu sebeple savcılık soruşturması ya da idari yaptırım sağlamak amacı ile hareket edilirse iftira suçu ortaya çıkar. İsnat edilen fiil bir suç teşkil etmese dahi iftira suçunun şartları oluşmuş ise fail, iftira suçundan dolayı cezalandırılır.

Suç uydurma suçunda ise bir kimsenin suç işlemediği halde suç teşkil eden bir fiil işlediği iddia edilmelidir. Türk Ceza Kanunu 271. Madde kapsamınsa suç uydurma suçu için öngörülen cezalar belirlenmektedir.

Suç Uydurma Suçunun Cezası

Suç uydurma suçu için uygulanacak yaptırım hapis cezasıdır. Bu suç işlendiği takdirde fail, 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Bir kimse işlenmediğini bilmesine rağmen yetkili makamlara bir suç işlenmiş gibi ihbar ettiğinde ya da işlenmemiş olan bir suça istinaden çeşitli delil ve emareleri soruşturma yapılması amacı ile asılsız olarak sunduğunda suç işlemiş olur. Bu durumda da Türk Ceza Kanunu’nun 271. Maddesi uyarınca 3 yıla kadar hapis cezası verilebilir.

Zamanaşımı, Şikayet Süresi ve Uzlaşma

Suç isnat edilen kişi ile suçun mağduru arasında uzlaştırmacı vasıtası ile iletişim kurulması ve anlaşma sağlanması uzlaşma olarak adlandırılmaktadır. Suç uydurma suçu uzlaşma kapsamında yer almayan bir suç tipidir.

Suç uydurma suçu şikayet şartı aranmayan suçlardan biridir. Bu sebeple de savcılık olayı haber alır almaz kendiliğinden soruşturma başlatma yetkisine sahiptir. Suç uydurma suçunda şikayet süresi bulunmaz.

Suç uydurma suçu dava zamanaşımı süresi içerisindeyken her zaman soruşturulabilen suçlardan biridir. Suçun işlenme tarihi itibarı ile üzerinden belirli bir süre geçmesine rağmen dava açılmaması ya da açılan davanın sonuçlandırılmaması durumunda dava zamanaşımı devreye girer. Dava zamanaşımına uğradığında düşer. Suç uydurma suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve HAGB

Suç uydurma suçu adli para cezasına çevrilme şartları bakımından uygundur. Adli para cezası uygulanacağı zaman tek başına veya hapis cezası ile bu yaptırım birlikte uygulanabilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması olarak bilinen HAGB kararları suç uydurma suçunda verilebilmektedir.

HAGB kararı verilmesi durumunda sanık hakkında hükmolunmuş olan ceza belirli bir denetim süresi içinde çekilir. Bu süre içindeyken sanıktan bazı koşulları sağlaması beklenir. Sanık koşulları sağladığında ise ceza kararı sonuç doğurmayacak biçimde ortadan kalkabilir.

Erteleme kararı mahkeme tarafından belirlenmiş olan cezanın cezaevinde infazından şartlı olmak  sureti ile vaz geçilmesini ifade eder. Suç uydurma suçu erteleme kararı bakımından uygun bir. suç tipidir. Asliye Ceza Mahkemesi suç uydurma suçu söz konusu olduğunda yargılama yapan mahkemedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top